6 gânduri despre “Voie bună

  1. Amaranthine Sophia

    Eu am gândit lucrurile astea utilitarist. Mă gândeam că trebuie să meargă economia ca să nu murim de foame sau sa suferim lipsuri, chiar dacă o parte murim de virus. Mă bucur să văd o altă părere pe care s-o confrunt pe a mea. În aceeași spirit, când vorbesc de minimalism sau reducerea nașterilor, ma gândesc tot la binele celor care sunt în viață și la binele celor ce vor veni, dar și la binele ecosistemului. Aici mi-ar place o replica de la Pavel. E mai bine sa fim mulți și sa trăim prost sau sa fim mai putini și sa avem o calitate a vieții superioară. Cred ca ar avea altă părere, dar ceva mai cu miez decât creșteți și va înmulțiți… ca virușii eventual. Ideea ca orice cuplu sa aibă un singur copil natural este sau nu pro-viață? Sa lași un copil handicapat în viață e sau nu pro-viață? Sa oprești sau nu economia… și asa mai departe. Natura e crudă că-l omoară repede pe cel prost sau bolnav sau noi suntem cruzi că-l lăsăm sa se chinuie?

    Pe de alta parte, întâmplare lui Pavel pe corabie îmi aduce aminte de ceva interesant pentru a face o paralelă. E o secvență din filmul American Gods. Îl caut și-l postez.

  2. Amaranthine Sophia

    Sclavul de pe corabie se roagă la zeul lui pt salvare, acesta apare și de aici începe scena. Iată că viața biologică nu primează ci calitatea vieții. Sunt curios, dacă i-ar fi apărut Isus în loc de Nancy, ce i-ar fi spus, sau Pavel. Mai departe în film, sclavii dau foc corăbiei și mor toți. Poate nu înțeleg pana la capăt ce zice Pavel dar iată cum ma gândesc: Nancy și Pavel spun același lucru, toți sau niciunul. Dar treaba merge mai departe de viața biologică. Ori toți liberi ori toți sclavi, ori toți bogați ori toți săraci.
    Dacă eu sunt cu tine pe o corabie și după ce ajungem în port eu ma duc la pușcărie sau sa lucrez 12 ore pe zi pt 3 lei iar pe tine te așteaptă tot ce-ți dorești, parcă viața biologică devine o valoare ideologică pt a menține clasele sociale nemișcate în front.

  3. Amaranthine Sophia

    Dar poate ca Pavel nu e dogmatic, așa că răspunsul lui pe corabia cu sclavi ar putea fi același ca a lui Nancy. A lui Pavel, nu a crestinismului.

  4. Amaranthine Sophia

    Țăranii din 1907,dupa îndelungi dezbateri filozofice, au decis să sa pună ca vârf de lance axiologica altceva decat viața biologică. Ei poate au urmat indemnul lui Pavel și au zis „trebuie sa mâncăm”, de unde și urmările.

  5. În frig şi noroi
    Trec hoţii-n convoi, câte doi,
    Cu lanţuri târâş de picioare,
    Muncindu-se parcă-n mocirli de sudoare.
    Fiertura e gata.
    E seară. E ploaie.
    O lingură grea, cât lopata,
    Dă ciorba din doua hârdaie.
    Câţiva au ucis,
    Câţiva ispăşesc ori un furt, ori un vis.
    Totuna-i ce faci:
    Sau culci pe bogaţi, sau scoli pe săraci. (Arghezi, Cina).

Lasă un răspuns:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.