4 gânduri despre “Studiul 6: O credință activă

  1. beniamin51

    Edi sau Cornel

    Esti de admirat cat de aspru te porti cu mintea ta. Cornel se pare ca iti calca pe urme dar este mult mai timid insa aceasta nu inseamna ca il face mai putin virtuos..

    Am o intrebare la versetul :””Dumnezeu va da viata vesnica celor ce prin staruinta in bine ,cauta slava ,cinstea si nemurirea”
    Aplicarea acestei idei , la atei ,s-ar putea sa fie valida , insa eu cred ca este o fortare a contextului cand faci acest lucru.
    Ca tot sintem la contestul lui Pavel , el afirma ca TOT CEEA CE FACEM TREBUIE sa facem pentru slava Domnului si nu pentru slava noastra.
    Un ateu staruieste in a face bine pentru slava lui Dumnezeu sau pentru slava lui ?
    Tu crezi ca un ateu cauta NEMURIREA in sensul in care vorbeste Pavel ?
    Un ateu nu cauta slava unui Dumnezeu despre care nici nu crede ca exista ,si cu atit mai putin NEMURIREA .
    Ateul prin definitie crede ca exista doar aceasta viata si la moarte se termina totul.
    Incearca sa definesti acesti termeni mai pe larg , poate intr-o emisiune dedicata special ateilor de pe acest site , atei care se pare ca se imultesc pe zi ce trece.
    S-ar putea sa ai dreptate ,dar deocamdata ideia ta merge exact opus cu motivatia ateilor in a face bine.
    Un ateu cu siguranta este capabil sa staruiasca in facerea de bine , poate chiar ca Ted Turner sa doneze 1 miliard de dolari pentru slava , cinstea si nemurirea doar a numelui lui , insa nu va putea sa faca aceasta pentru slava si cinstea unui Dumnezeu in care nu crede ca exista.
    Daca afirmi ca Dumnezeu va da viata vesnica celor ce staruiesc in facerea de bine , Atunci Aurel Ionica si Iacob au dreptate ca omul este mantuit prin facere de fapte bune .
    Daca ideea ca faptele bune NU sint capabile sa de-a viata credintei ,cum bine ai afirmat , ci credinta este ceea care da viata faptelor ,atunci tu crezi ca reversul este adevarat ?
    Oare faptele bune ale ateilor sint capabile sa dea viata NECREDINTEI lor in Dumnezeu ? Ma indoiesc de aceasta.
    PS;;nici Aristotel si nici PATRATUL lui Ionica nu este in stare sa deslege aceasta contradictie.

    In rest , toata prezentarea a fost si este capabila sa deschida mintile celor ce inca se lasa ametiti de mantuire prin credinta plus fapte , ce pana la urma este de fapt o mintuire tot prin fapte , asa cum bine a mentionat ADI.

  2. Benule,

    Faptele bune pe care le fac adventistii pentru mantuire sunt rezultatul unui materialism didactic , despre care vorbea Edi pe Oxigen …adica credintza lui fara numar incl7siv in lucrurile care nu se vad si nu se dovedesc dpdv empiric..

    „Faptele bune care v’au fost mai dinainte pregatite”….sunt rezultatul unui predeterminism, deci si in cazul acesta credinta pica la bac….iar liberul arbitru se duce pe apa sambetei..

    Faptele care nu fac nici un rau aproapelui , matematic vorbind inseamna bine…iar daca ele sunt contabilizate asa cum sustine adventismul, de un dumnezeu gregar ce imparte mantuirea dupa bunul plac inseamna ca nu vorbim de un DUmnezeu al umanitatii , ci de unul tribal in functie de interese sau mai corect spus: de unul care si’a trimis Fiul pt cine da mai mult…

    Degeaba incearca teologia sa ne abureasca cu faptele legii din credinta , sau credinta din fapte pentru ca stiu foarte bine ca darul fara plata a fost Isus….iar Invierea nu este rezultatul unei loterii care se practica saptamanal in biserici si in care se reporteaza marele castig undeva in viata de apoi…
    Intr’un alt context se spune ca Isus a stat la masa cu vamesii (faptasii) si pacatosii ( adica necredinciosii)….iar in alta parte un” ravratit” cu mintea luminata ne avertiza ca nu prin fapte ca sa nu se laude nimeni (doar Iacob daca se poate!!) …

    Schimb registrul si afirm:

    Daca ploaia uda si pamantul celor buni si rai deopotriva , nu cumva mantuirea se cumpara sau se vinde in functie de ce se „recolteaza” si se obtine la piata dupa pamantul udat..!???

    Si inca un aspect foarte interesant si paradoxal in acelasi timp !!..cum este posibil de pe un teren agricol cu o suprafata considerabila(parcele alaturate), ca doi proprietari (unul crestin altul ateu) sa culeaga cantitati diferite de porumb cu toate ca samanta a fost cumparata din acelasi loc…

    Obs:..ateul a cules mult mai mult si nu rade de crestin, iar acesta din urma se simte vinovat ca a gresit la „calcule” in ecuatia credinta-fapte-dumnezeu (cu d mic)..si nu ezita sa afirme ca ateul a fost ajutat de necuratul :)) tocmai ca sa’i eclipseze duuuuuumnezeul sau sa arunce cu „noroi” cum se mai zice prin popor####
    Asa ca o parere: sa fie oare diferenta dintre tractor si sapa, sau realitate si mit..

    Felicitari celor trei domni pt abordarea din toate unghiurile ale acestei inepuizabile controverse dintre fapte si credinta…

    Imi pare rau sa o spun dar in Bubble economy practicat in crestinism se opereaza frenetic cu cele doua meme ante si post iudaice pe care eu ma grabesc sa le asociez cu diferenta dintre bid si ask….acuma depinde doar de” jucator” unde pune clikul….ca oricum ca pasul de cotare zilnica este stabilit de „Market maker”…

    Fii activ Benule…cat mai activ in Piata***

  3. beniamin51

    Iluminatul
    Iluminatul

    Citesc cu placere comentaril tale.

    „”Felicitari celor trei domni pt abordarea din toate unghiurile ale acestei inepuizabile controverse dintre fapte si credinta”

    Controversa aceast este doar in teologia neo-protestanta si sectele mai radicale asa cum este adventismul .Un adventism fara Eena White , adica fara un profet cu autoritate egala cu biblia ar fi doar o secta no-protestanta. o secta fara scrieri egale in autoritate cu biblia , dar datorita Elenei adventismul este o secta asemenea Mormonilor si a matorilor lui Iehova.
    Neo-protesanti ,inclusiv adventistii au o teologie hibrid , un fel de struto-camila intre Catolicism si protestantism. si de aceea sint asa de confunzi la relatia dintre asa zisa credinta si fapte.
    Vorba lui Adi –vor sa se dea protestanti fara sa elimine deviatia teolgica catolica , (parafrazare)
    Cum vezi tu ideia lui Edi despre mantuirea ateilor si textul din Romani luat in context.?
    Daca il citesti pe Luther si Calvin aceasta controversa dispare si lumina evanghelia rasare ca soarele ce razbeste prin ceatza adictiei la legalism.

  4. beniamin51

    Iluminatul

    Foarte buna observatia.

    „”“Faptele bune care v’au fost mai dinainte pregatite”….sunt rezultatul unui predeterminism, deci si in cazul acesta credinta pica la bac….iar liberul arbitru se duce pe apa sambetei..””

    Aici este o alta confuzie in neo-protestantism . Ei vad „credinta” ca ceva ce origineaza in ei , datorita unei abilitati pe care o poseda toti oamenii. iar unii mai istetzi folosesc aceasta abilitate iar altii nu ,si de aici toate consecintele.
    In protestantism prin credinta realizezi ca ai fost deja nascut din nou si acceptat de Dumnezeu datorita lucrarii facute de Isus pentru tine si in locul tau.
    Credinta vine in urma deschiderii inimii , si a nasterii din nou ,amindoua facute exclusiv de Dumnezeu fara participarea ta.
    Predeterminismul de care tu vorbesti nu se aplica la alegerile tale „libere” ,toata ziua buna ziua , , aici esti liber sa faci ce te taie capul si pe urma platesti consecintele alegerilor tale libere. le platesti in aceasta viata.

    Predeterminismul se aplica doar la asa zisa mantuire , Mantuirea omului este efectuata monergistic doar de Dumnezeu si EL o da cui vrea El dupa buna placere a voi Lui.
    Iar acelora carora le face acest har , sa-i mantuie fara nici un merit din partea lor cu siguranta aceasta lucrare este continuata si produce rezultate pozitive in viata de zi cu zi a omului . Luther spunea:–mantuirea o recunosti in viata ta NUMAI prin credinta , iar aceasta credinta incepe sa dea viata unor fapte asa cum spunea si Edi .
    Credinta nu ramane fara roade in viata celui ce ajunge sa creada in Isus si viata vesnica adusa de EL..

    Avram este un foarte bun exemplu de predeterminism’
    Dumnezeu l-a chemat pe Avram si nu invers cum se predtinde in spiritul profetic sau de la amvoane..
    Cand Dumnezeu te scoate din moarte la viata , tu nu te poti impotrivii , , ci automat ai devi recunoscator pentru aceasta.

    Ideia ca Dumnezeu da viata vesnica la toti iar pe urma unii nu o mai vor este o teorie ieftina , si complet ignoranta , este o teorie care vrea sa eleveze pe om mai presus decat pe Dumnezeu.

    Ideia ca Dumnezeu isi face partea lui si tu iti faci partea ta , este izvorita din mandria omului vechi ce inca nu se lasa complet modelat de duhul lui Dumnezeu.
    Citez si eu pe profeta preferata a lui Edi si a mea –Elena White :

    „”Atita vreme cat omul este mandru fata de Dumnezeu, prin performantele lui ,de zi cu zi si aceasta mandrie nu este coborita in tzarina pamintului , acest om este un necunoscator de Dumnezeu , este doar un om religios dar nu nascut din nou” (este doar o parafrazare –atentie chitibusarilor literali)

    Sabat binecuvintat

Lasă un răspuns:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.